Puola 2019

Matkapäiväkirja

2019 Puola – Krakova

Mukana menossa: Rauno

22.9.2019

Rauno Krakovassa! Juna Joensuusta Helsinkiin lähti 0906 sunnuntai aamuna.Oli tosi mukava lähteä reissuun ja ennenkaikkea lomalle! Juna oli tietenkin myöhässä, mutta onneksi ei ollut kiire. Juna oli perillä 14.05 ja lento lähtisi vasta 19.15, joten oli aikaa käppäillä Helsingissä pikku lenkki. Kylmä sää oli. Lähijunalla lentoasemalle ja sitten alkoi tuntua hyvältä! Reissufiilis löytyi. Kentän pubissa muutamat ennen lähtöä. Norskin lento ookoo. Palvelu olematonta, mutta hinta-laatusuhde kohdillaan. Lento kesti vain 1h 40min. Krakowa airport oli pieni selkeä kenttä. Kaikki uutta, joten mietin heti, tulinko liian sliipattuun turistipaikkaan. No sitähän nämä kaikki alkaa olla. Junalla keskustaan (9slaty). Uusi sekin. Odotusten “aito” krakova tuntui aika kaukaiselta. No hällä väliä. Olin lomalla. Juna-asemalta (ohitettuani mäkkärin, kfc:n, burger kingin…) löysin oikean kadun. Majoitukseen ei  ollut kuin 15min kävely. Matkalla ostin kioskista muutamat oluet 2,4sloty/0,5, eli noin 0,8 € olut! Halpaa siis. Sain avaimen kerrostalosta vuokraamaani apartmenttiin. Yksiö oli tilava ja siisti. Keittiömahikset ja kaikki. Siinäpä sitä matkustuspäivälle. Paikallisten tv-lähetysten tylsistelyä ja unta palloon.

23.9.2019

Huomenta Krakow! Suihkuun ja hiljakseen kohti Stare Miestoa, eli vanhaa kaupunkia. Ilma hyvä, viileä vielä, päivällä luvassa n. +20 astetta. Vanha kaupunki oli odotusten mukainen. Kirkot, aukiot ja vanhat upeat rakennukset. Näitä on vaan nähnyt jo niin monet, että suuntasin suoraan aamupalapaikkaan nimeltä charlotte. Hyvä mesta. Täynnä, mutta viihtyisä. Aamupalaksi leipää, croisanttia, paistettua munaa, tupla espresso ja tottakai lasi kuoharia. Niin kuuluu tapoihin tehdä! Hyvää oli ja hinta vain 6€. Ja vanhassa kaupungissahan kaikki on tunnetusti kalliimpaa kuin monessa muussa kohteessa.

Puistojen kautta kävelin krakovan linnan lähelle ja totesin paikan myös turrerysäksi. Jatkoin matkaa maja paikalle huilaamaan ja miettimään seuraavaa siirtoa. Matkalla näkyi hienoja kirkkoja jne.mukavasti ilta päivällä aurinko lämmitti! Levon jälkeen lähdin kävelemään kohti juutalaiskaupungin osaa. Unohdin muuten mainita majapaikan lähellä olevan markkinapaikan, minkä läpi kävelin aamulla. Hieno mesta oli. Kaikkea mahdollista tarjolla. Aikaisemmin päivällä kävin pääaukiolla olevassa kaupungintalon tornissa. Oli aika jyrkät portaat, mutta todella vanha paikka ja hienot näkymät yli kaupungin. Synagoga Kazimierzissä oli upea!! Aivan uskomattoman komea kirkko! Iltakävelyn tein vanhaan kaupunkiin ja piipahdin Hard rock cafeeseen oluelle…ja mitä ihmettä..siellä soi pop! Tarjoilijan mukaan sopii laajemmalle asiakaskunnalle. Mutta eikös tämän pitänyt olla juuri tietylle asiakaskunnalle kohdennettu paikka!?!

24.9.2019

Aamupala itse laitettuna huoneessa ja kohti uusia seikkailuja. Turre, turre, turre…vaikka oli vasta varhainen aamu. No worries. En anna häiritä tämän enempää. Puistossa istuminen osoittautui rauhattomaksi hetkeksi, joten kävelin kaupunkia halkovan joen (ehkä Vieksel) toiselle puolelle, jossa meno osoittautui iisimmäksi. Sain hyviä kuvia linnasta.

En kuitenkaan mennyt linnaan, vaan kiersin parissa synagogassa Kazimierin puolella. Ovat aivan toisen henkisiä ja ulkoasultaan hienompia kuin ns. tavan kirkot. Sieltä sitten huilille. Päivän aikana tuli syötyä kaikenlaista. Sen kummemmin erittelemättä kaikki todella hyvää. Lepin jälkeen läksin tuliaisostoksille. Löysin mielestäni hyvät tuomiset=)  Illan päätteeksi suunta kohti gamla stania ja katotaan what`s going to happen..

Kirjoitin muuten loppupäivän stoorin erittäin tunnelmallisessa pubissa ja maistelin samalla paikallista hunajavodkaa, nam!

Jatkuupi huomenna…

Tai vielä…käppäilin keskustaan, söin ns markkinakojulla paikallista liha-perunaruokaa, oli ok. Jälkiruoaksi juusto-pekoni slice ja nam!!

25.9.2019

No niin. Taas heräsin seitsemältä, vaikka ois saanu nukkuu pitempäänki. Päätin lähteä käymään Wielitskan Salt minellä. Linja-auto maksoi vain 11 slatya, mutta oli hidas ja ahas kyyti. Päätin tulla takasin taksilla. Wielizkan kylä oli pieni ja mukava. Mukavuus tosin loppui, kun tuli kaivoksen sisäänkäynnille. Järkyttävästi porukkaa, turreryhmiä joka nurkassa ja nurkan takana. Otin kuvia kauempaa ja lähdin tutkimaan kylää kävellen, Hyvä päätös! Käveleksin rauhassa ja herkuttelin krakovanmakkaralla ja paistetulla hapankaalilla.

Loppuun vielä pikkukävely puistossa ja suunnitellusti taksilla takaisin n.12 km, 35min ja 75slotya eli 18€…ei paha! Vanhaan kaupunkiin jäin ja söin taas parit juusto-pekoni slicet..on niin hyviä!! Kun kerran ollaan turrepesässä, niin päätin leikkiä itsekkin kunnon turrea. Kävin iltapäivällä personal tourilla juutalai/vanhassa kaupunginosassa. Oli kuulkaattes suomenkielinen selostus ja kaikki. Suht kallis huvi, mut sen kustansin nyt itselleni. Näin paikkoja, jotka olis muuten jääny näkemättä. Sit vielä iltakävely ja unille. Kanakebabit iltapalaksi ja Hard rock cafeessa kävin taas kuuntelee poppia. Huomenna sitten aina niin vaikea ja haikea poislähdön hetki edessä.

Takaisin matkapäiväkirjoihin

Takaisin etusivulle

Leave a comment