Latvia 2024 – pääsiäinen Riikassa, Bauskassa ja Jurmalassa (päivittyy 30.3-3.4)

Matkapäiväkirja

2024 Riika ja Bauska

Mukana menossa Rauno

No niin. Kauan odotettu pikku reissu alkaa! Retki kohdistuu Riikaan ja Bauskaan. Perinteinen kuvio, junalla kentälle ja kätevä tunnin lento air balticilla. Juna ajallaan ja samoin lento. Hel vantaan lentokentän uudistukset on onnistuneita todella hyvin. Meillä on hieno kansainvälinen lentokenttä. Ensimmäinen lento ilman kirjattavaa matkatavaraa oli vähän outoa. Mobile check in kotona ja kävelet suoraan turvatarkastukseen. Oli nopeaa touhua. Viime kokemuksen jälkeen air baltic on uusinut lentolauvueensa, onneksi! Nyt oli uusi kone,  toisin kuin ammoisina aikoina jollain tehtiin Niinan kanssa eka yhteinen ulkomaan matka, joka oli myös Riikaan. Se oli pelottava kokemus! Siis se lento…Riian lentokentältä selvisi vartissa ulos ja bussilla (1,5e, 15 min) keskustaan. Jäin ehkä liian aikaisin pois, mutta 20 min kävelyn jälkeen löytyi hotelli Edvards. Pieni perheen omistama hotelli huippu sijainnilla. Noin 15 min päässä kävellen vanhasta kaupungista ja vielä lähempänä art nevou aluetta. Siisti pieni huone. Hinta 50 e yö aamiaisella. Ei paha. Palvelu ystävällistä. Pieni iltakävely vanhaan kaupunkiin ja nukkumaan. Matkustuspäivä on aina väsyttävä vaikka matka sinällään ei ollut pitkä. 

31.3.2024 Riika

Kaunis aamu valkeni Riiassa. Kellojen siirto vei minulta arvokkaan tunnin! Aamiainen oli keskiluokkaa. Mahan sai täyteen. Pienen levon jälkeen lähdin kävelemään jonnekkin, mikä on minusta paras suunnitelma. Kävelin art nevou alueella, kuuluisan flying frog kahvilan ohitse. Puistoissa alkoi olemaan kevään merkkejä. Tänään saattaa lämpö nousta jopa +20 ast! Kävelin myös suuren väinäjoen varrella. Aurinko lämmitti mukavasti. Leikkipuiston näkiessäni mietin että lasten kanssakin olisi ollut mukavaa lähteä. Vanhan kaupungin liepeillä oli anglikaaninen kirkko jossa oli ovet avoinna. Menin katsomaan miltä näyttää pääsiäisen menot täällä. Oli hyvä kokemus, kuoroineen päivineen. Siellä puhuttiin englantia? Kahvihetken vietin keskiaikaisessa ravintolassa, hienoa!

Kahvittelun jälkeen kävelin vanhan kaupungin läpi kohti riian kauppahalleja. Matkalla näkyi mm. Mustapäiden talo. Pääsiäinen näkyy katukuvassa jonkin verran. Isoja koristeita ja isot kiikut on täällä joku juttu. Kauppahalleilla on noin kilometrin matka vanhasta kaupungista. Paikka on iso. Ainakin kolme isoa hallia on nykyään torikaupalle pyhitettyinä. Ensimmäisenä tottakai pölähtää naamalle tujakka kalan tuoksu! Mutta ruokaa ja tavaraa on paljon ja huokeilla hinnoilla. Myös ravintoloita löytyy ja yhdessä söin kanapullat perunoilla ja hapankaalin tapaisella. Annos oli jopa liian iso ja maksoi 10e. Ei halpa eikä kallis. Ulkona vaan oli liian hyvä sää niin ei siellä malttanut hyvin pitkään olla. Hotellille palatessa kävelin taas mustapäiden talon ohi. Sillä aikaa siihen oli ilmestynyt katusoittaja joka soitti selloa ja hienosti! Useamman kappaleen sitä kuuntelin ja kolikot kippoon tiputin. Pieni hengähdys hotellilla ja takaisin kylille. Kävely keskustan puolella ja vielä iltalenkki läheiseen maxima supermarkettiin. Sieltä saattaa löytyä tytöille niitä karkkeja tuliaiseksi. Voin sanoa että näin ekana päivänä tuli käveltyä ja tuntuu huomenna jaloissa, mutta tuli nähtyä myös paljon!

1.4.2023 Bauska

Tänä aamuna sain kokea hotellissa sellaista palvelua mitä harvoin saa. Luulen että vain minua varten oli tehty aamupala ja tiettyyn aikaan. Oletan että olen ainoa asukas hotellissa. Mikäs sen parempaa, koko hotelli minun käytössä! Viikko sitten oli vasta koko hotelli avannut ovensa talvitauon jälkeen. Aamupalalta lähdin Riian linja-autoasemalle ja ostin lipun Bauskaan. Hinta 3,6 e ja matkaa 70km! Bauskaan siksi koska siellä oli hieno ja suuri keskiaikainen linna. 1400-1500- luvuilla rakennettu linna oli tosiaan hieno. Kokonaisuutta täydensivät keväiset jokimaisemat. Linna sijaitsi nimittäin kahden joen, Musa ja Nemunelis, välissä. Linnaan ei pääsyt sisälle, johtuen pääsiäisestä, mutta ei haitannut. Sää oli koko päivän loistava, noin +20 astetta ja aurinkoa.

Joenrannalla vietetyn kävelyn ja lähikaupasta ostettujen piknikeväiden (valkosipulileipää ja herkkukinkkua) jälkeen oli aika katsella Bauskaa tarkemmin. Bauskan pieni kaupunki ei tarjonnut oikein muuta kouriintuntuvaa kuin linnan. Neuvostoaikainen rakennustyyli vei mielenkiinnon äkkiä. Siispä lompsin linja-autoasemalle ostamaan lipun takaisin Riikaan. Matkalla näkyi paljon metsää ja maalaismaisemaa. Heti hetkeksi kaupungista poistuttua sai isomman käsityksen Latviasta maana. Jos on useamman yön Riiassa niin suosittelen lämpimästi matkailua muualle Latviaan tai jopa Liettuan puolelle. Helppoa ja halpaa lystiä.

2.4.2024 Jurmala

Ensialkuun Riika vaikuttaa suurelta kaupungilta, mutta aika nopeasti omasta mielestä tärkeimmät on nähty. Joka kolkkaa kun ei tarvitse kulkea. Päätin aamulla, että lähden tänäänkin jonnekin muualle seikkailemaan. Kiitos kuuluu Latvian tosi hyvin toimivalle ja halvalle julkiselle liikenteelle. Ensin meinasin lähteä Jelgavaan, mutta sään parantuessa lähdinkin Jurmalaan. Olihan viime käynnistä jo 15 vuotta, joten ei muistikuvia paikasata hirveästi ollut. Junalla lähdin. Matka maksoi suuntaansa vain 2€! Jos päätät vr:llä lähteä samana päivänä niin tuskin tuolla hintaa pääsee. Vr:n hinnoittelu on vaikeaa. Matkaa kylläkin vain 20 km, reilu puoli tuntia ja pysäkkejä oli monta. Riiasta Slokaan kulkeva juna menee Jurmalan kautta. Jäin pois Majorin kohdalla eli Jurmalan keskustassa.

Rantaan oli vain joitain satoja metrejä. Meri on vielä kylmä, mikä sai tuntumaan tuulen aika viileältä. Kävin kuitenkin pienen pätkän ns rivieralla kulkemassa. Meri on kuitenkin aina meri! Keskuskadulla huomaa että kevättä odotellaan. Kova siivous menossa. Täälläkin pääsiäinen näkyy massiivisina koriseina. Paljon kyllä näkyy suljettuja ja ränsistyneitä rakennuksia. Luulen että korona-ajan vaikutuksia. Pääkatua pitkin kävelin juna asemalle. Mielenkiintoisia liikkeitä oli paljon, mutta ne olivat vielä kiinni. Juna toi takaisin Riikaan. Käppäilin hotelliin lepäämään, jonka jälkeen lähdin Maximaan ostoksille. Viimeiset pennoset toivottavasti hyvin käytetty!

Jaahas, kaikki hyvä loppuu aikanaan…Tämän reissun viimeinen aamiainen ja viimeiset vilkaisut vanhaan kaupunkiin. Sää oli traagisesti muuttunut, +2ast, tuulta ja vettä! Kärvistelin säässä kuitenkin sen verran, että kävelin keskustan läpi linja auto asemalle. Vähän vielä fiilistelyä lähtöpäivään. Linja-auto numero 22 vie kentälle ja poiskin. Riian päälinja-autoasema sijaitsee kauppahallin vieressä ja on helppo löytää. Olin kentällä hyvissä ajoin. Riian kentällä viihtyy hyvin pari tuntia, muttei välttämättä niin aikaisin tarvetta tulla. Lento lähti klo 13.45. Vähän taisi myöhästyä megatuulen vuoksi, mutta nopea lento silti. Suomen puolella ei niin nopea Pendolino ja kotona. Hyvä oli reissu!

Leave a comment